Hayvancılık, Hızlı Büyüyor |
|
||||
Hayvancılık, Hızlı Büyüyor türkiye hayvancılık sektöründe atağa geçti. son 10 yılın en istikrarlı büyüyen sektörlerinden biri olan hayvancılık hakkında verilen destekler , yapılan yatırımlarla birleşince önemli gelişmeler yaşandı. istikrarlı 1 nema sürecine girildi. bu süreç devam ederse , yaklaşan gelecekte türkiye , sektörde dünyanın sayılı ülkelerinden birisi haline gelebilir. bu noktada , üreticilerin de özen etmesi gereken mihver noktalar bulunuyor. konuya öncelikle sektörün dünyadaki konumu ve başlayalım. hayvancılık , dünya tarımsal gayri net hã¢sılasının yüzde 40â?nı gerçekleştiriyor , 1 , 3 milyar kişiye ıstihdam sağlıyor ve dünya nüfusunun muhtıra protein tüketiminin ise yüzde 30â?undan fazlasını karşılıyor. geçtiğimiz sene , dünyada 260 milyon ton et (kırmızı ve beyaz) ile 540 milyon titrem kesilmek tüketimi gerçekleşti. okunuşu dünyada kişi başına yüzde 10â?luk gelir artışı , et talebini yüzde beş , mazot talebini ise yüzde 7 oranında artırıyor. damızlık sığır yetiştiricileri biçim birliğiâ?nin 1998â?den bu güne , 1.095 hayvancılık işletmesiyle yaptığı incelemeye göre işletmelerin çok büyük bölümü bu dönemde yüzde 200â?300 oranında büyüme kaydetti. 10 sene evvel 10â?15.000 temel hayvana sahip bu işletmelerin bugün 35â?40.000 ser hayvana ulaşması sektördeki nema ve istikrarı gösteriyor. bu bilgileri biraz henüz genişletecek olursak: 2002 yılında 1.153.000 olan olta bitkileri teşrinievvel meydanı , 2006â?da 1.900.000 hektara ulaştı. ağızotu bitkileri üretimi 2002â?de sekiz , 7 milyon tonken , 2006â?da 12 , 8 milyon tona yükseldi. 624.000 olan takma tohumlama sayısı ıse yüzdelik 236 artış ile 2.100.000â?e çıktı. 68.000 dekar vaki mera düzeltme çalışmaları 12 kat artış ile 2005â?de 900.000 dekara ulaştı. geçerli bu politikalar hayvansal üretime de yansıdı. örneğin sekiz , 4 milyon titrem olan süt üretimi yüzde 37 artarak , 11 , 5 milyon tona yükseldi. toplam et üretimi ıse 1 , 8 milyon tona yaklaştı. önemli yatırımlar gerçekleşti sektöre teknoloji namına da mühim yatırımlar yapıldı. kooperatif sağım makineleri , süt soğutma tankı yatırımları ile sütte kalite ve rantabilite arttı. daha önce hayvancılıkla ilişkin olmayan , sektörle ilk kez tanışan girişimciler kocaman işletmeler kurdu. uzvi üretim okunuşu bu dönemde başladı. islah çalışmaları , yem bitkilerinin üretimi , suni tohumlama vb. birçok konuda olumlu gelişmeler kaydedildi. küçükbaş hayvancılık konusunda bile önemli adımlar atıldı. tüm bu unsurlara bağlı namına , binlerce hayvanı bir araya getiren et okunuşu süt çiftlikleri , â?100 kocabaş üstü çiftliklerâ? yaygınlaşıyor. organize hayvancılıkta değme geçen gün yeni yatırımlar yapılıyor. yapıcı gelişmeler , tike ile süt üretimini henüz endüstriyel ile elan dimdik hale getiriyor. sütte milyonları aşan bakteri sayıları hızla 100.000â?li rakamların altına çekiliyor. et üretiminde çorlu hayvan kesimlerine son veriliyor. devlet destekleri artıyor hayvancılık sektörüne yönelik talih desteklerinde de önemli bir artış gözleniyor. toplam payanda bütçesi yüzde 30 artırılarak , 510 milyon ytlâ?den 710 milyon ytlâ?ye çıkarıldı. hayvancılık sektöründe üretim-verim artışı olması halinde , çiftçiler , sabık mevsim birim fiyatları ile bu desteklerden elan fazla yararlanabilecekler. ayrıca , su desteği ıle uygulanacak birtakım beynelmilel projelere ayrılması gereken devlet katkılarına bile hayvancılık destekleri içinde yer veriliyor. süt desteğinde , sabık yıl 160 milyon ytl olan toplam destek bütçesi bu yıl 200 milyon ytl namına öngörüldü. sığır tüberkülozu ve sığır brucellozu hastalıkları tanıdık işletmelere , litre başına 1 , beş ykr daha okkalı destek ödemesi imkã¢nı getirildi. kesimhanelerde devlet adına görev yapan \"akredite veteriner\" doktor çalıştırılmasını teşvik üzere , bu veterinerlere verilecek ücretlerde alt okunuşu vücut son getirildi. akredite veteriner hekim , mevki adına , kesimin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını , hayvanların sağlıklı olup olmadığını muayene ediyor. kocabaş , küçükbaş , hindi , tavşan , tavuk , devekuşu yanında , bu yıl çıkma tavuk için de hayvan başına kesim desteği ödemesi getirildi. buna göre , akredite baytar hekimlere , kesimhanede yonga büyükbaş efsanevi başına bir , 25 ytl , küçükbaş hayvan başına 0 , üç ytl , devekuşu başına 1 ytl , 1000 adet tavuk için 2 ytl , 500 adet çıkma tavuk için 2 ytl , 1000 tane aptal için 12 , 5 ytl , tavşan başına 0 , 15 ytl boy bos ücreti ödenecek. ancak , bu hekimlere verilecek aylık sübvansiyon miktarı , 750 ytlâ?den eksik , 3000 ytlâ?den ziyade olmayacak. sektör zorlu bir ıvme ile büyürken , uzmanlar , mahsus fiyatlarda ab ile yarışma edebilmemiz maksadıyla , üreticilerin bile bazı temel noktalara dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekiyor. bu eksikleri şöyle sıralıyorlar: â?hayvancılık ışletmelerinin birçoğunun şu an küçük ölçekli olması okunuşu sanayi tipi besicilik işletmelerinin yeterince yaygınlaşmamış olması rekabet avantajımızı düşürüyor. besiciliğin periyodik namına yapılması , üretimin sene içinde süreklilik arz etmemesi ve bakım- yem maliyetlerinin koca olması bile yine sektör için dezavantaj yaratan unsurlar arasında. hizmet ve olta maliyetlerinin güçlü olmasının nedeni , â?teknik bilgi yetersizliğiâ? olarak gösterilebilir. incelediğimiz sağlam çok işletmede besiciliğin teknik anlamda uygulanmadığını gördük.â? teknik besicilik öğrenilmeli teknik besicilik için ise öncelikle besiye alınan hayvanların iyi tanınması gerekiyor. yani hayvanların ırkı , yaşı , randıman düzeyi , ıhtiyaç duyduğu besin maddeleri vb. özellikler bilinmeden yapılan besiciliğin başarı şansı sonsuz düşük. hayvanların ihtiyaçları doğru tespit edildiğinde bunları en ucuza ne gerçekleştirme edeceğinizi planlayabilmeniz de mümkün. bu , â?daha ucuz üretimâ? anlamına geliyor. olumsuz takdirde hayvana sindiremeyeceği yemi vererek ziyan etmek evet da hastalanmasına neden olmak da olasılıklar arasında. türkiyeâ?deki besicilikte yapılan temel pot ise çoğunlukla alışılagelmiş â?kaba yemâ? olarak tabir edilen samanın yeğleme edilmesiâ? bunun yanında kesenek yemi , mısır silajı , bulunulan bölgeye göre ayçiçeği küspesi , hav tohumu küspesi ve şeker fabrikası ürünleri okunuşu kullanılıyor. ancak bu durum da hayvanların et verimini azaltan sadece uzuv olarak karşımıza çıkıyor. çünkü bu yemlerin yarıya yakını sindirilmeden dışarı atılıyor. yani bir kilogram etin maliyeti artıyor. ödev müstelzim , hayvanın yemden yararlanma oranının artırılarak henüz az yem ve daha çok dinamik ağırlık artışı sağlamanın yollarını aramak. ve yem maddelerinin belirlenirken bölge şartlarına göre daha ehven alternatifleri araştırmak. avrupa ve dünyanın hayvancılıkta gelişmiş yani bizden daha ucuz et üreten ülkelerine baktığımızda yıllarca hayvanlara henüz ucuza okunuşu daha çok sindirilebilir yem üretmenin yollarının araştırıldığı görülüyor. doğru birleşik geçmişte hayvanlara verim çoğaltmak amacı ile yapılan ilaç uygulamalarının , hayvani asıllı protein kaynaklarının beşer sağlığına verdiği zararları ortaya çıkarıldı. dünya sıhhat teşkilatı ile avrupa parlamentosu hayvanlarda işletilen artırıcı olarak kullanılabilecek maddelere iyice bir kısıt getirdi ve bu konuda mebzul ciddi yaptırımlar uyguluyor. türkiyeâ?de bile yeni verim artırma teknikleri yaygınlaşıyor. örneğin probiyotik maddelerin ve mayaların rasyona eklenmesi ile yemin sindirilebilirliğinin artması sağlandı. bu sayede hayvanlar yedikleri yemlerin daha fazlasını sindirebiliyor. bu da daha az yemle henüz fazla verim alınmasını sağlıyor. ayrıca alternatif yem maddelerinin araştırılarak rasyonun daha ucuza finans edilmesi konusunda yapılan çalışmalar sonucu silajlık tahıl ekimi arttı. devlet planlama teşkilatı 9. kalkınma planı (2007â?2013) hayvancılık özel ihtisas komisyonu raporuâ?nda da sektörün gelişimi için şu çalışmaların gerekli öngörüyor: >>ab ile entegrasyonda karşılaşılacak kota problemlerine ilişkin gerekli tedbirlerin alınması , >>bazı salgın hastalıkların eradikasyonunu sağlayacak düzenlemelerin yapılması , mesela ulusal müstevli hastalıklar eradikasyon programı hazırlanması ve uygulanması , >>bölgesel düzeyde barınak planlarının oluşturulması ile hizmete sunulması , >>yatırımcı ve işletme sahipleri için bürokratik işlemlerin azaltılması , >>denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi , >>fiyat oluşum ve takip mekanizmalarının oluşturulması ve kayıt dışılığının engellenmesi , >>genetik ıslaha ağırlık verilmesi , >>hayvan kaçakçılığı yoluyla evet bile natamam teftiş sonucu kızışmak ile hayvansal hasılat girişlerinin önlenmesi , >>hayvan kayıt sisteminin genişletilmesi , hayvancılık bilgi ağının kurulması , >>küçük işletmelerin bir araya gelerek ortak hizmet alaya ve hissedar yatırıma özendirilmesi , >>laboratuar hizmetlerinin geliştirilmesi , >>sığırcılık başta olmak üzere , tüm türlerde türkiyeâ?nin değişik bölgeleri için uygun büyüklükler tespit edilerek , teşviklerin buna ulaşılması yönünde kullandırılması , >>ürün kalitesinin belirlenmesine müteveccih laboratuarların oluşturulması. bilinçli bir müstahsil nelere dikkat etmeli? >>alacağı hayvanı önce sağlık ve kurutulmamış olarak incelemeli , >>yapacağı besiyi buna göre planlamalı , >>yeni hayvanları henüz önce alınmış olanların yanına hemen almamalı , >>hayvanının ihtiyaç duyduğu besin maddelerini uygun oranlarda vermeli. süt toplama merkezleri kuruluyor tarım sektörünün ab standartlarına uyumu konusundaki proje çalışmalarına bir yenisi daha ekleniyor. tarım kredi kooperatifleri merkez birliği nesne) müdürlüğü (ttkmb) kooperatiflerinde ab standartlarına oranlı süt tahsil merkezleri kuracak. bu doğrultuda kütahya bölge birliğine sınırlanmış simav kültür kredi kooperatifiâ?nde başlatılan uygulamanın önümüzdeki günlerde özge kooperatiflere bile yaygınlaştırılması bekleniyor. ttkmb yetkilileri , besicilikte nitelik ile verimin artırılması amacı ile başlatılan yeniden yapılanma doğrultusunda su ülkelerindeki gibi süt merkezleri kurmayı amaçladıklarını belirterek , uygulamaya ilk etapta kütahyaâ?da başlandığını bildirdiler. kütahyaâ?nın 11 ayrı kaymakamlık merkezinde bile eşzamanlı namına hayata geçirilecek olan mazot toplama merkezleri ile toplanacak sütlerin tam donanımlı laboratuarlarda tahlilleri yapılarak , hijyenik çıkan sütler soğuk hava tankları vasıtasıyla günlük olarak alıcı firmalara ulaştırılacak. uzmanlara göre hayvanların ihtiyaçları esaslı belirleme edildiğinde bunları en ucuza nasıl gerçekleştirme edeceğinizi planlayabilmeniz okunuşu mümkün. bu , â?daha ucuz üretimâ? anlamına geliyor. işletmelerin kötü büyük bölümü son 10 yılda yüzde 200â?300 oranında nema kaydetti. bu durum sektördeki nema ve istikrarı gösteriyor.
Kaynak: KobiFinans Dergisi 16.Sayı Toplam Ziyaretçi Sayısı : 610 |
||||
İhlal / Hata Bildir : |
||||
Paylaş : |
||||
Tavsiye Et : |
||||
|
|
Hayvancılık, Hızlı Büyüyor Haber / Makalesi ile ilgili hiç yorum eklenmemiş. | |
|
|
|
||||
|
Akdeniz Pano | |||
|
Safari Akvaryum | |||
|
Özaltun Tavukçuluk San.a.ş | |||
|
Hayvan Sulukları 20 Tl 0332 248 63 52 | |||
|
Msk Büyükbaş | |||
|
Karyem Karapınar Yem San.a.ş. | |||
|
Yılmazlar Besicilik | |||
|
Bildiriciler Süt Ve Süt Mamülleri | |||
|
Bereket Yem San.ve Tic.ltd.şti. | |||
|
Korkmazlar Tarım;süt Sağım Makinası,ilaçlama Makinası,haşhaş Makinası,saman Aspiratörü, Pülverizatör |